Kedvezményezett neve: Építési és Közlekedési Minisztérium

A projekt címe: Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft. Kazánházi korszerűsítése

A szerződött támogatási összege: 55 620 367 Ft

Összköltség: 111 240 735 Ft

A támogatás mértéke: 50 %

A Projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.11.18.


A projekt azonosító száma: KEHOP-5.3.1-17-2017-00031KÖSZÖNTŐ:


Üdvözöljük a " Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft Kazánházi korszerűsítése " című projekt oldalán!

A projektet az Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft. és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciuma valósítja meg.

Kazánházak fejlesztésével korszerűsítik a távhőszolgáltatást vácon

 

Az 55 620 367 forint támogatási összegű „Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft. kazánházi korszerűsítése” elnevezésű projekt Vác várost érinti. A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósul meg.

 

A fejlesztési igény meghatározása: A érintett három kazánházban a távhőellátást biztosító régi gázkazánok már nem felelnek meg az jelen kor elvárható műszaki és energiahatékonysági követelményeknek.

A projekt keretében megvalósuló rekonstrukció során a meglévő kazánok egy részét kicseréik korszerű kondenzációs melegvizes kazánokra, emellett az új készülékek üzembiztosításához kapcsolódó gázvezetéki-, füstgázelvezetési- és elektromos rendszerének korszerűsítése is része a projektnek.

A Deákvári főúti kazánház jelenlleg196 lakás fűtését és HMV ellátását biztosítja. A hőellátó rendszer jellemzője, hogy a kazánházban van a HMV hőcserélő, a fűtés pedig direkt rendszerű, közvetlenül a kazánokról történik az ellátás. A hőellátást a közelmúltban végrehajtott fejlesztés eredményeként egy korszerű Viessmann Vitoplex kazán és további három, régebbi gyártású 37-, illetve 42 éves gázkazán, összességében 2,89 MW összteljesítményű hőtermelő berendezés lája el.

A rekonstrukció során megmarad a 960 kW teljesítményű Viessmann kazán, ugyanakkor a többi kazánt elbontják és helyettük beépítésre kerül egy-egy 600 kW, 500 kW, 200 kW teljesítményű Viessmann Vitocrossal 200 típusú kondenzációs gázkazán. Továbbá a jelenlegi fűtési keringtető szivattyúk helyett frekvenciaváltóval ellátott korszerű új szivattyúkat telepítenek.

Az Újhegyi úti kazánház jelenleg 72 lakás fűtését és HMV ellátását biztosítja. A rendszer kiépítése és a szabályozási rendszere a Deákvári főútihoz hasonló. A hőellátást egy korszerű Viessmann Vitoplex, és két régebbi gázkazán - összességében 1,46 MW összteljesítményű hőtermelő kapacitás biztosítja.

A projekt megvalósítása során az Újhegyi úton megmarad a Viessmann Vitoplex kazán, a többi elbontásra kerül. Helyettük beépítenek egy 300 kW és egy 200 kW teljesítményű Viessmann Vitocrossal 200 típusú kondenzációs kazánt, továbbá a régiek helyett két frekvenciaváltóval ellátott, korszerű keringtető szivattyút.

A Szent István téri kazánház 112 lakossági és 6 közületi fogyasztó részére végez fűtésszolgáltatást - az ellátott épületekben lakásonként önálló HMV előállító berendezés működik - az ellátást egy korszerű Viessmann Vitoplex és két régebbi gázkazán biztosítja.

A rekonstrukció keretében megmaradt a Viessmann alacsony hőmérsékletű kazán, a másik két kazán helyett beépítésre került egy Viessmann Vitocrossal 200 típusú 600 kW teljesítményű kondenzációs kazán.

A projekt keretében megvalósított korszerűsítés eredményeként a várható földgáz megtakarítás 86 400 Nm3/év, a keringtetésre felhasznált villamos energia vonatkozásában a várható megtakarítás 10 314 kWh/év.Partnerek